Glutenvrije aardbeientaart

Sinds februari moet mijn dochtertje Helena glutenvrij eten. Ze heeft coeliakie en zag net voor haar diagnose spierwit, had voortdurend buikpijn en was doodmoe. Na 3 maanden zie ik weer een levendig kindje verschijnen (dat bij de minste aanraking met gluten naar de wc rent, echt!). Ook ik bleek minder goed dat gedacht gluten te verdragen zo blijkt nadat ik vaak met haar mee-eet en dan toch eens een ‘goeie boterham met kaas’ naar binnenwerk. Dus ik stapte ook over op een glutenvrijdieet!

Maar zowel Helena als ik eten graag taart. Het experimenteren naar de perfecte combinatie voor een glutenvrijetaartbodem werd de afgelopen maanden mijn grootste passie.

En ziehier: mijn verrukkelijke AARDBEIENTAART

ingrediënten: 

500 gr aardbeien, 100 gram kokosmeel, 100 gram havermeel, 100 gr boekweitmeel, 100 gram suiker, 75 gram boter, 1 ei, snuifje vanillepoeder, 350 ml (noten)melk, pakje vanillepudding, eventueel extra bindmiddel (type maizena), eetbare bloemen (viooltjes, vlierbloesem, komkommerkruid, klaverzuringbloemen, …), aardbeienmunt
bereiding:
meng de meelsoorten, met de suiker, de boter, het ei en de vanillepoeder. Doe dit met de hand en kneed tot je een mooie bol kan vormen. Zet het deeg een half uurtje in de frigo. Verwarm de oven voor op 180°C. Maak ondertussen de pudding: verwarm 350 ml melk met 2 eetlepels suiker. Meng in een potje het vannillepuddingpoedertje en doe hier een scheutje melk bij. Wanneer de melk kookt, giet je het mengsel erbij. Roer goed. Je moet een iets dikkere substantie krijgen dan bij gewone pudding. Is dit niet het geval, kan je er nog een extra lepeltje bindmiddel (bv. maïsmeel) aan toevoegen. Druk het deeg plat in een bakvom (met bakpapier), leg hierop nog een bakvel en daarop gedroogde kikkererwten. Zet dit zo in de oven, tot de randen mooi goudbruin zijn. Haal daarna het bakvel met de kikkererwten eraf. De kikkererwten kan je bewaren voor een volgende bakbeurt.
Zet nog eens ca. 5 minuten in de oven. Haal uit de oven en stort daarna de pudding op de bodem. Laat goed afkoelen. Versier de taart wanneer hij helemaal is afgekoeld met vers gesneden aardbeien en bloemen

Geniet!!!

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *