Couscous Sénégalais

Het is weer de tijd van het jaar. Ondertussen een vaste gewoonte: binnenkort start de Warmste Week. En zoals elk jaar Kook ik for life!

In één van mijn vorige jobs als NGO-medewerker at ik deze maaltijd soms 3 keer per week. Collega Mamadou maakte hem samen klaar met een bende kinderen, terwijl ik of één van mijn andere collega’s een ander deel kinderen meenam in spelen en discussies rond diversiteit, verdraagzaamheid en ook ongelijkheid. Ondertussen maak ik mijn eigen variatie op de aloude Couscous Sénégalais, mét seizoensgroenten.

ingrediënten: couscous, raap, knolselder, pompoen, aardpeer, wortel, kikkererwten, 2 uien of prei, bloemkool, mosterd, azijn, komijn, curry, curcuma, olijfolie, peper&zout, look

bereiding:  

Week de kikkererwten een dag voordien. Kook ze en giet af.

Snij alle groenten grof. Doe royaal veel olijfolie in een grote pot. Schik de ui en look eerst en stoof deze een paar minuutjes aan. Voeg 2 à 3 el mosterd, 2 el azijn, 1 tl komijnpoeder, 1 tl curcuma en een goede snuif zout in de kookpot. Stoof alles goed aan. Voeg daarna alle andere groenten toe en giet er een goede bodem water bij. Breng aan de kook en laat daarna een tijd zachtjes pruttelen tot alle groenten beetgaar zijn. Kook en kruid indien nodig bij.

Doe royaal veel olijfolie in een pan en bak de kikkererwten met zout, curcuma, komijn en eventueel currykruiden tot ze mooi krokant zijn.

Kook de couscous volgens voorschrift. Schik ze in een mooie schaal. Leg grote stukken groenten mooi erop en overgiet met kookvocht en kleinere stukken groenten. Werk af met de gebakken kikkererwten.

 

Wij aten destijds samen uit de schotel met onze handen door bolletjes te kneden van de couscous. Verrukkelijk!

 

Zin om meer geïnspireerd te worden tijdens mijn kookworkshops? Neem een kijkje in mijn aanbod “Seizoen op je bord”.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *